שירה-ספרות-מחקר-מוזיאולוגיה

האתר של ד"ר רותי קלמן

'הקיסרית' מאת: ג'יג'י גריפיס ; מאנגלית: נעה בן פורת

כתבה: ד"ר רותי קלמן

בילדותי קראתי את הספר 'סיסי', שנכתב על-ידי אליזבת בירנה ויצא לאור בהוצאת עמיחי בשנת 1965.  דמותה ואופייה, החופשי מכל עכבות, של אליזבת (סיסי) – מי שהפכה לקיסרית, עם נישואיה לקיסר אוסטריה, פרנץ יוזף ב-1854 – השאירו בי זיכרון שלא נמחה מאז.

בסופ"ש האחרון קיבלתי במתנה את הספר 'הקיסרית' של ג'יג'י גריפיס, מחברתי, ערגה, ושמחתי לשוב ולקרוא את קורותיה של סיסי. עד לנישואיה.

אליזבת (סיסי) לא יועדה בכלל להינשא לקיסר פרנץ יוזף. אחותה, הלנה, היא זו שנבחרה על-ידי סופי, אמו של פרנץ יוזף, להינשא לבנה, ולהפוך לקיסרית. סופי, היא אחותה של לודביקה, אימן של הלנה ואליזבת. שתיהן נשים קשות, קשוחות, ושואפות שלטון. בספר, מוצגים פרנץ יוזף וסיסי, כמי שמובלים אל גורלם על ידי אימהותיהם. אבל כשהלנה, אליזבת והאם מגיעות אל מעון הקיץ של הקיסר בבאד אישל, אליזבת – שאינה מוכנה להיכבל למוסכמות, ולהישאר כלואה בחדרים – יוצאת לשוטט בחופשיות בגנים המלכותיים.

שם הם נפגשים. הוא עם סוסתו. היא יחפה ובידיה ציפור שנכלאה, שלא מרצונה, בארמון, ועוד מעט תשוחרר. ציפור שתרמז על עתידה שלה. הוא מבין שהיא אחותה של הלנה. הוא שואל שאלות. היא עונה בשאלה "ולמה לך יש כל כך הרבה שאלות מוקדם בבוקר?"… "אחרי שהות קצרה, הקיסר צחק. צחוק חטוף, חיוך מלווה בנשיפה רכה. הייתה לה הרגשה שהצחוק הפתיע גם אותו, כאילו פתחה דלת שהוא טרק ונעל והמפתח שלה נשכח מזמן."

פרנץ שמחפש מי שיעזור לו בהחלטות קשות, ועצות טובות, מוצא בה נשמה תאומה. ההתאהבות היא מיידית ואליזבת מבינה, שהיא אינה מצליחה לשלוט באהבה, שאינה אמורה להיות מיועדת לה. אך היא מנסה להיאבק בכך, למען אחותה. פרנץ, שמתאהב בה, גם כן, מבין, שאולי רוחה חופשייה מדי, מכדי לקבל עליה את עול הקיסרות, ומנסה, בכל זאת, להתחבר להלנה.

"פרנץ השתדל בכל כוחו. הוא היה חייב את זה לאימו… עכשיו, כשהוא והלנה טיילו בין חורשות עצי אלון מבושמות בריחם של פרחי האביב, הוא השתדל. וכאשר הם חלפו על פני משוכות שיחים גזומות בקפידה, שקצות עליהן חדים, הוא השתדל… אימו לא טעתה לגביה: היא באמת הייתה יפה ואלגנטית… היא הייתה כל מה שקיסרית צריכה להיות. אבל פרנץ התעייף. השיחה עם הלנה דרשה ממנו מאמץ עליון. ואיך שהיא הביטה בו… מבטה אמר לו שהוא מאכזב אותה בכך שאיננו מרגיש דבר… אימו אמרה לו בצורה החלטית וברורה שאהבה ממבט ראשון אינה קיימת במציאות. אבל אולי היא כן קיימת? אולי אהבה ממבט ראשון היא צחוק סודי בגן? או חיוך לא צפוי מעל עוגה? אולי אהבה היא משהו קל, משהו שקורה מאליו ובלי צורך להשקיע בו עבודה רבה כל כך, לכל הרוחות?"

דמותה של אליזבת, שבה וצצה לפניו בלי הרף. הם מתחברים באהבת השירה, בהבנה אחד של השנייה, וכשהוא אמור להכריז על האירוסים, הוא נקרע בין להיכנע לרצונה של אימו ותוכניותיה, לבין ללכת אחרי ליבו. הלב מכריע, והוא מכריז על אליזבת כעל הקיסרית לעתיד.

בספר אנחנו נחשפים למחשבות המתרוצצות בראשן של הדמויות, בקינאה הרושפת של הלנה, שמרגישה נבגדת, נעזבת, נטושה, ושקופה לכל השאר. ובעיקר אנו נחשפים לרגשות ולתשוקות הסוחפות של הזוג הצעיר, שצריך להתנהג על פי כללי הטקס, מוקף באנשי חצר, ולא מוצא זמן להתייחד.

בספר אנו פוגשים גם את אחיהם הקטנים. את שפאץ, אחותה הקטנה של אליזבת, שאליה היא קשורה; את לוצי (לודוויג), אחיו הקטן של פרנץ; ואח אחר של פרנץ, מקסי (מקסימיליאן) המוצג באור שלילי של רודף נשים, שמכניס אותן לצרות, ואינו לוקח אחריות, כמי שמתאהב אף הוא באליזבת, ומנסה לפתות גם אותה.

לפני שהכירה את פרנץ יוזף, ניסתה אימה, לודביקה, לשדך לה כל מיני דוכסים. אך אליזבת לא התחברה ליהירות שלהם, המגוחכת בעיניה, או למעשיהם החומדניים. היא התחמקה אז  משידוכיה של האם בדרכים שונות, כשהיא מסבירה לשפאץ הקטנה: אני רוצה גבר "שישובב את נפשי". אבל האם ימשיך פרנץ יוזף, וישובב את נפשה גם לאחר נישואיהם? האם חייה כקיסרית ישובבו את נפשה?

הספר לא נותן את התשובה (אולי אפשר היה לתת איזה סוף דבר מטעם המו"ל), ומלבד לפנות למקורות מידע ישנים וחדשים, כדי ללמוד על חייה, אפשר גם לראות את הסידרה 'הקיסרית' על המסך הקטן.

עכשיו התחלנו לראות. אין ניואנסים קטנים, אין מחשבות ורגשות – שמובעים בצורה נפלאה בספר – מלבד אלה המובעים במעשים. אבל אפשר להיחשף, לכל ההיסטוריה המורכבת והמעניינת של הקיסרית הלא-שיגרתית הזו, ששינתה את פרנץ יוזף, שכנראה בזכותה, נשאר נאמן לאמונותיו ולליבו, הפך לליברל, והעניק להונגריה ולאוסטריה מעמד שווה, ואף הקים את האימפריה האוסטרו-הונגרית.

היא חוותה עימו עליות ומורדות, והפכה ב-1867 למלכת הונגריה. מלכה שאהובה על כולם, עד סופה הטראגי.

הספר שווה קריאה, ואולי בנוסף אפשר עוד למצוא בספריות גם את הספר הישן 'סיסי'.

כתבות מומלצות בשבילך

צבעים נמלטים

'צבעים נמלטים' מאת ליסה בר ; מאנגלית: אינגה מיכאלי כתבה: ד"ר רותי קלמן תחילתו של הרומן המרתק 'צבעים נמלטים' הזכיר לי את סבי, ישעיהו (אלכסנדר) קורן. סבי היה צייר. הוא וסבתי גרו איתנו בבית, וילדותי עברה עלי כשאני יושבת פעמים

קרא עוד »

החיים שגנבתי

'החיים שגנבתי' מאת ניקולה סקוט ; מאנגלית: שלומית אבירם כנען כתבה: ד"ר רותי קלמן אגנס קרופורד גדלה עם אמה התופרת, החד־הורית, שהעניקה לה אהבה רבה ואת כל מה שהצליחה ללמד ולתת לה, למרות דלות חייהן. אולם, במהלך מלחמת העולם השנייה,

קרא עוד »

מאה השנים של לני ומרגו

'מאה השנים של לֶני ומַרגו' מאת מריאן קרונין ; מאנגלית: שאול לוין כתבה: ד"ר רותי קלמן ערגה, חברתי, הביאה לי במתנה את הספר הזה, עם הוראה מפורשת לקרוא. קראתי. לא היתה לי ברירה. וטוב שכך, כי זו היתה חוויה נפלאה,

קרא עוד »

חדר בריחה

'חדר בריחה' מאת: מייגן גולדין ; מאנגלית: אסנת הדר כתבה: ד"ר רותי קלמן וינסנט, ג'ולז, סילבי וסם, המהווים צוות עבודה בחברה – הנקראת סטנהופ, ואשר עוסקת בהשקעות בשוק ההון – נקראים בסוף־שבוע אחד בדחיפות לבצע משימה. כל אחד מהם כבר

קרא עוד »

מתכונים לאהבה ולרצח

'מתכונים לאהבה ולרצח' מאת: סאלי אנדרו ; מאנגלית: יעל אכמון כתבה: ד"ר רותי קלמן זהו ספר שסובב סביב אוכל, ומקיף אישה אחת, שחושבת ומרגישה אוכל 24/7, ויודעת לנחם, בדרך הכי נעימה שהיא מכירה, דרך האוכל. אמה היתה  בשלנית אפריקנרית, ואביה

קרא עוד »

הקיסרית

'הקיסרית' מאת: ג'יג'י גריפיס ; מאנגלית: נעה בן פורת כתבה: ד"ר רותי קלמן בילדותי קראתי את הספר 'סיסי', שנכתב על-ידי אליזבת בירנה ויצא לאור בהוצאת עמיחי בשנת 1965.  דמותה ואופייה, החופשי מכל עכבות, של אליזבת (סיסי) – מי שהפכה לקיסרית,

קרא עוד »
נגישות